top of page

Nüfus Kayıtlarının Düzeltilmesi Davası Nedir?

  • Yazarın fotoğrafı: zeynep altun
    zeynep altun
  • 27 Mar 2023
  • 2 dakikada okunur

EYT İçin Yaş Büyütme, Göçmenlerin Nüfus Kayıtlarının Düzeltilmesi


Kayıt düzeltme, aile kütüğüne tescil edilmiş olan nüfus kaydının veya bir kısmının düzeltilmesi veya değiştirilmesidir. Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davası, nüfus kayıtlarında yer alan sehven veyahut başka bir sebeple yapılmış gerçeği yansıtmayan beyanların ve durumların düzeltilmesidir. Nüfus kaydı oluştururken veyahut bir başka sebeple düzenleme yapılırken yanlış veya eksik yazılması sonucu ortaya çıkan hataların dava açılarak düzeltilmesi gerekmektedir.


Nüfus kayıtlarında değişiklikler ancak kesinleşmiş bir mahkeme kararı doğrultusunda yapılır. (Türk Medeni Kanunu madde 39 )


Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davasının Tarafları Kimlerdir?


Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından açılabilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında davacı nüfus kaydındaki hatanın düzeltilmesini talep eden kişi veyahut bazı durumlarda Cumhuriyet savcısıdır.


Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında davalı ilgili nüfus müdürlüğüdür. Nüfus müdürlüğünün hangi il ve ilçe nüfus müdürlüğü olduğu konusunda tereddüt yaşanması durumunda mahkeme kendiliğinden doğru nüfus müdürlüğüne davayı yönlendirmektedir.


Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme


Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme davacının yerleşim yeri mahkemesidir.


Zamanaşımı


Nüfus kaydının düzeltilmesi davası herhangi bir zamanaşımı süresine tabi değildir. Hukuki menfaati olan her kişi bu davayı açabilir.


Dava Sonucu Bildirim


Kayıt düzeltme ve değişikliklere ilişkin mahkeme kararları, kesinleştirme tarihinden itibaren 10 gün içerisinde, mahkeme yazı işleri müdürü tarafından o yerin ilçe nüfus müdürlüğüne gönderilir. Bu tarihten sonra kişiler yeni kayıtlar doğrultusunda kimlik belgelerini değiştirmek için nüfus müdürlüklerine başvurabilirler.



Dava açılmadan taleple değişiklik yapılabilecek durumlar


1) Boşandığı eşinin soyadını kullanmasına izin verilen kadının evlenmeden önceki soyadını,


2) Eşinin soyadı ile birlikte önceki soyadını taşıyan kadının sadece eşinin soyadını, kullanmak istemesi hâlinde, nüfus müdürlüğüne yazılı başvurusu yeterlidir, ayrıca dava açılmasına gerek yoktur.


Geçici kanunla getirilen ad ve soyadın maddi hata sonucu yanlış yazılmış olması halinde meydana gelmiş maddi hatalar dava açılmasına gerek olmaksızın düzeltilebilmesi sağlanmıştı. Geçici kanunun süresi sona erdiği için artık bu basit hataların düzeltilmesi için de dava açılması gerekmektedir.


Yine geçici kanunla 5 yıl ile sınırlı olmak üzere göçmenlerin doğum tarihi ve doğum yeri gibi hatalarının düzeltilmesi için nüfus müdürlüklüklerine başvurmaları halinde bu kayıtların düzeltilmesi imkanı getirilmişti. Bu geçici madde de artık yürürlükte değildir. Göçmenlerin nüfus kayıtlarında yer alan hataların düzeltilmesi için dava açması gerekmektedir. Göçmenlerin çifte vatandaşlık süreçlerine girmeleri halinde Türkiye'deki kayıtları ile vatandaşlık için başvurulan ülkedeki kayıtların birbirlerine uyumlu olması gerekmektedir. Aksi halde vatandaşlık için başvurulan ülkede işlemler devam etmemektedir. Bu sebeple kayıtlarda bir uyumsuzluk varsa bu durumun dava ile düzeltilmesi gerekmektedir.


EYT İÇİN NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI


EYT düzenlemesi yapıldıktan sonra nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında artış yaşanmıştır. Maddi hata sebebiyle yaşı küçük yazılan kişiler EYT'den yararlanmak için de aynı şekilde nüfus kaydının düzeltilmesi davası açması gerekmektedir. Sigortalı olunan tarihten önce yapılan yaş büyütmeleri emeklilik açısından kabul edilmektedir. Sigortalı işe giriş tarihinden sonra yapılmış olan yaş düzeltme kararları SGK'dan emeklilik için dikkate alınmamaktadır.


Adın ve soyadın değiştirilmesi davası bu davadan farklıdır. Her ne kadar ad ve soyad da nüfus kaydı olarak düşünülse de adın ve soyadın değiştirilmesi davası bu davadan farklıdır.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page